Женский журнал pani.kiev.ua: статьи, рецепты, сонник, гороскоп, женские журналы, сайты для женщин...
News | Articles | Recipes | Dream book | Daily Horoscope | Magazines | Galleries | Books | Needlework | Ask an Expert | Aerobics and Fitness | Diets and weight loss |

English Italian French German Turkish Polish Japanese Hebrew Spanish Chinese Arabic Ukrainian Russian

 Honor!
Fashion
 Beauty & Style
 Perfumes and cosmetics
 Career Center
 Health
 Pregnancy, childbirth, parenting
 Yoga
 Psychology
 Stories of life
 Adult
 My house and interior
Cars for stiletto
 Men's Tips
 Holidays
 Dolls
 In the world of colors
 Cottage, garden, vegetable garden
Holidays. History, tradition, greetings
Wonders of his hands
 Magic, divination, paranormal
In a country of dreams
 Daily Horoscope
  Astrological forecast for the week
  Literary room
  Proverbs and tales
 Column film criticism
 Sections
News (archive)
In the country and the world
Culinary exclusive
Dream book
Needlework
Consultation
Aerobics and fitness
Diets and weight loss
Women's magazines
Galleries
Our polls





 





Healthy food. Amino acids - a vital foundation. Part 1 Библиотека : Здоровье Library: Health

Здоровое питание. Healthy food. Аминокислоты - основа основ. Amino acids - a vital foundation. Часть 1 Part 1

Пожалуй, каждый из нас слышал об аминокислотах. Perhaps each of us have heard of amino acids. А вот толково объяснить, что же это такое, аминокислоты, каково их строение, свойства и т.д., сумеют далеко не все. But sensibly explain what it is, amino acids, what is their structure, properties, etc., will be able not all.

RORER advertising network
В процессе жизнедеятельности человеческий организм постоянно совершает работу. During life the human body is constantly performs the work. Даже в состоянии покоя он продолжает работать: сокращается сердце, происходит клеточный обмен в организме и т.д. Even at rest, he continues to work: the heart is reduced, there is cellular metabolism, etc. Естественно, для этой работы необходим строительный материал, получить который можно только в результате питания. Naturally, for this work requires a building material, which can be received only by the food.

Питание же представляет собой сложный процесс поступления, переваривания, всасывания и ассимиляции, то есть, усвоения, в организме пищевых веществ, которые нужны для покрытия пищевых затрат, построения и обновления клеток и тканей тела , а также для регуляции функций организма. Nutrition is a complex process proceeds, digestion, absorption and assimilation, that is, assimilation in the body of nutrients that are needed to cover food costs, the construction and renovation of cells and tissues of the body, as well as for the regulation of body functions.

Чтобы быть здоровым, важно соблюдать основные принципы правильного питания, а именно: To be healthy, it is important to respect the basic principles of nutrition, namely:

- равновесие между энергией, поступающей с пищей, и энергией, которую человек расходует в процессе жизнедеятельности, то есть, баланс энергии; - Balance between the energy from food and energy that people spend in the process of life, that is, the balance of power;

- удовлетворение потребности организма человека в определенном количестве и соотношении пищевых веществ, то есть, баланс веществ; - To meet the needs of the human body in a certain amount and ratio of nutrients, ie, the balance of substances;

- режим питания, то есть, определенное время приема пищи и определенное количество пищи при каждом приеме. - Diet, ie, some time to eat and a certain amount of food at each reception.

Все многообразие продуктов питания складывается из различных комбинаций веществ: белков, жиров, углеводов, витаминов , минеральных веществ и воды. All the variety of food products composed of various combinations of substances: proteins, fats, carbohydrates, vitamins, minerals and water. О витаминах мы с вами, дорогие читатели, знаем уже достаточно. About vitamins, we are with you, dear readers, already know enough. Сегодня разговор о другом. Today the talk about something else.

Белки, жиры и углеводы играют роль поставщиков энергии, в то время как жиры и особенно белки являются необходимым материалом для постоянно протекающих процессов обновления клеточных и субклеточных структур. Proteins, fats and carbohydrates play a role of suppliers of energy, while fats and proteins are especially necessary material for the processes taking place constantly update cellular and subcellular structures.

Скелетные мышцы и клетки нервной системы используют для своей деятельности в качестве источника преимущественно глюкозу, которая входит в состав углеводов; для работы сердечной мышцы необходимы жирные кислоты, являющиеся составной частью жиров. Skeletal muscle and nerve tissue is used for its activities as a source of primarily glucose, which is part of the carbohydrates to the heart muscle essential fatty acids, which are part of fat.

А белки – это органические вещества, состоящие из аминокислот. A protein - are organic substances composed of amino acids. В желудочно-кишечном тракте под воздействием ферментов они расщепляются, и аминокислоты всасываются в кровь. In the gastrointestinal tract under the influence of enzymes they split, and amino acids are absorbed into the blood. Организм синтезирует из них белки для построения собственных тканей, ферменты, гормоны, иммунные белки. The body synthesizes proteins from them to build their own tissues, enzymes, hormones, immune proteins.

Если совсем просто, то аминокислоты - это кирпичики, из которых построены молекулы белка. If quite simply, the amino acids - the building blocks of this, of which protein molecules are constructed. Подобно тому, как дом состоит из кирпичей, а книга - из страниц, все виды белка нашего тела состоят из аминокислот. Just as a house consists of bricks, and the book - the pages, all kinds of protein in our bodies are composed of amino acids. Каждая клетка нашего тела содержит аминокислоты. Every cell in our body contains the amino acids.

По сути дела, три четверти чистого веса клеток - это протеин, который, безусловно, состоит из аминокислот. In fact, three quarters of the net weight of cells - is a protein, which, of course, consists of amino acids. Каждый спортсмен, занимающийся культуризмом, когда слышит слово “протеин”, то думает преимущественно о скелетных мышцах - бицепсах, трицепсах , квадрицепсах и так далее. Every athlete engaged in bodybuilding when he hears the word "protein", thinks chiefly of skeletal muscles - biceps, triceps, quadriceps, and so on. Вне всякого сомнения, эти главные мышцы тела, обладающие способностью сокращаться, содержат большое количество белка, но в действительности, в нашем теле существуют тысячи различных видов протеина, включающие в себя такие гормоны, как инсулин, гормон роста, ИГФ-1, энзимы, антитела и так далее. Without a doubt, the major muscles of the body with the ability to decline, contain large amounts of protein, but in reality, our body there are thousands of different proteins, which include such hormones as insulin, growth hormone, IGF-1, enzymes, antibodies and so on.

Каждая из аминокислот имеет азотную составляющую и углеродный скелет. Each amino acid is nitric acid component and the carbon skeleton. Азотная составляющая - одна и та же у всех аминокислот. Nitric component - one and the same for all amino acids. Но углеродная составляющая у каждой аминокислоты своя. But the carbon component of each amino acid its own. И молекула белка - это в конечном итоге не что иное, как длиннющая нить аминокислот, соединенных друг с другом примерно так же, как отдельные бусинки в ожерелье. And the protein molecule - is ultimately nothing more than a very long string of amino acids connected to each other about the same as the individual beads in the necklace.

Белки построены из молекул, в которых соединяются иногда до 25 аминокислот, причем количество азота составляет в среднем около 16 процентов. Proteins are built of molecules, which are sometimes connected to 25 amino acids, with the amount of nitrogen is on average about 16 percent. Организм через белковый обмен удовлетворяет свою потребность в азоте. Organism through protein metabolism satisfy their need for nitrogen. При образовании белка аминокислоты образуют цепь, которая называется пептидом. In the formation of protein amino acids form a chain, called peptides. Различные аминокислоты, по-разному располагаясь, создают множество вариантов молекул . Different amino acids differently situated, creating many variations of the molecules. Таким образом получается огромное количество видов белка. Thus, a huge number of protein.

Незаменимые и заменимые аминокислоты Essential and nonessential amino acids

Студентам-медикам и биологам профессора вдалбливают, что существует восемь незаменимых аминокислот: изолейцин, лейцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан и валин. Medical students and biologists Professor hammered that there are eight essential amino acids: isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, threonine, tryptophan and valine. Гипотетически, если бы ваша диета была богата этими аминокислотами, ваше тело вполне могло бы вырабатывать остальные аминокислоты, необходимые для мышечного роста, а также работы гормонов и энзимов самостоятельно. Hypothetically, if your diet was rich in these amino acids, your body could very well produce other amino acids necessary for muscle growth, as well as work independently of hormones and enzymes.

Поскольку наш организм нуждается в поступлении этих восьми аминокислот извне, потому они и называются незаменимыми. Since our body needs to receive these eight amino acids from the outside because they are called irreplaceable. Хотя, как мне кажется, необходимо отметить, что некоторые ученые, имеющие, что называется, вес в научных кругах, считают, что разделения аминокислот на заменимые и незаменимые явно недостаточно, чтобы адекватно объяснить способы усвоения аминокислот в разных условиях жизни (здоровья, болезни и т.д.). Although, as I think it should be noted that some scientists who have what is called a weight in the scientific community, believe that the separation of amino acids to nonessential and irreplaceable insufficient to adequately explain how the assimilation of amino acids in different conditions of life (health, illness and etc.). Я убеждена в том, что протеины (другое название белка), которые рассматриваются диетологами как полноценные, не являются таковыми для спортсменов, поскольку им не хватает нужного количества белка для восстановления после интенсивных тренировок. I am convinced that the proteins (also known as protein), which are considered as full-fledged dietitians are not so for athletes because they lack the required amount of protein for recovery after intense training.

Белок является одним из важнейших веществ в нашем организме. Protein is one of the most important substances in our body. Без него не может происходить регенерация клеток, а это имеет решающее значение для жизнеспособности человека и его здоровья . Without it can not happen regeneration of cells, and this is crucial to the viability of the man and his health. Без белка, наконец, не вырастет ни один волос и ни один ноготь , кожа и мышцы не смогут восстанавливаться, а кости и зубы не будут обладать прочностью. Without the protein, finally, do not grow no hair and no nail, skin and muscles can not recover, and the bones and teeth will not have the strength. И, кроме того, при недостатке определенных видов белков рано или поздно будет ограничена и работоспособность клеток головного мозга. And, besides, the shortage of certain types of proteins, sooner or later will be limited and the efficiency of brain cells.

По всей видимости, вы уже знакомы с понятиями “полноценный” и “неполноценный” протеин. Apparently, you're already familiar with the concepts of "full" and "defective" protein. Если нет, то объясняю: полноценный протеин - это тот, который содержит все незаменимые аминокислоты. If not, explain: a complete protein - it is the one that contains all the essential amino acids. К полноценному протеину относятся яйца, молоко, различные виды мяса, рыба и птица. For the full protein include eggs, milk, various types of meat, fish and poultry. Соответственно, неполноценным протеином считается тот, который содержит не все незаменимые аминокислоты. Accordingly, the defective protein is one that contains all the essential amino acids. Источниками такого белка являются злаки и овощи. Sources of such proteins are cereals and vegetables. Например, в кукурузе ощущается нехватка таких незаменимых аминокислот, как лизин и триптофан, а в бобах - явный дефицит метионина. For example, the maize shortage of essential amino acids such as lysine and tryptophan, and beans - a clear shortage of methionine.

Что происходит с аминокислотами и протеинами в вашем теле? What happens with amino acids and proteins in your body?

Когда вы принимаете богатую протеином пищу или белковую добавку, ваш желудок начинает расщеплять протеин, обрабатывая его с помощью энзима под названием пепсин. When you take a protein-rich foods or protein supplements, your stomach begins to break down protein, treating it with the help of an enzyme called pepsin. В итоге длинные цепочки аминокислот распадаются на более короткие. As a result, long chains of amino acids break down into shorter. Затем частично переваренный протеин поступает дальше, где за него принимаются энзимы поджелудочной железы, которые продолжают расщеплять его, в результате чего образуются полипептиды - аминокислоты из нескольких и даже одного звена. Then partially digested protein comes next, where he accepted a pancreatic enzymes, which continue to cleave it, resulting in the formation polypeptides - amino acids from several and even one link. Ну и после этого группа энзимов, именуемых пептидазами, расщепляет полипептиды на аминокислоты, состоящие из 2-3 (дипептиды и трипептиды), а также одиночных аминокислот. Well, after this group of enzymes known as peptidase, cleaves polypeptides into amino acids, consisting of 2-3 (dipeptides and tripeptide), as well as single amino acids. Одиночные аминокислоты, а также дипептиды и трипептиды поступают в кровь, откуда переносятся к печени. Single amino acids and dipeptides and tripeptide enter the bloodstream, where transported to the liver.

Здесь могут случиться четыре вещи. Here are four things can happen. Первая: аминокислота может повторно попасть в кровь и разнестись оттуда по всему телу; вторая: аминокислота может превратиться в другую аминокислоту; третья: аминокислота может быть использована для образования того или иного вида протеина; ну и, наконец, четвертая: аминокислота может быть расщеплена до уровня метаболитов (например, такая аминокислота, как лейцин расщепляется до вещества, именуемого KIC, а затем расщепляется опять до уровня метаболита, именуемого HMB). First: an amino acid may re-enter the bloodstream and from there to spread throughout the body, the second: the amino acid can be transformed into other amino acids, and the third: an amino acid can be used for the formation of a particular type of protein; And finally, fourth: the amino acid can be split up the level of metabolites (for example, such amino acid leucine is split as to the substance, known as KIC, and then split again to the level of the metabolite, known as HMB).

Как только мы обеспечили потребности нашего тела в протеине с помощью аминокислот, которые идут на восстановление мышечной ткани и удовлетворяют остальные запросы организма в протеине (помните: протеин необходим для производства гормонов, энзимов и даже ногтей), избыточный протеин разрушается: азотная составляющая превращается в мочевину и выводится из организма с мочой, а углеродная составляющая откладывается в виде жира. As soon as we meet the needs of our body in a protein with amino acids, which are going to rebuild muscle tissue and satisfy other needs of the organism in a protein (remember: a protein necessary for the production of hormones, enzymes, and even nails), excess protein is destroyed: nitrogen component is transformed into urea and removed from the body with urine and a carbon component is deposited in the form of fat. Таким образом, вопреки распространенному мнению, излишки протеина, особенно если вы придерживаетесь высококалорийной диеты, способны превращаться в жир. Thus, contrary to popular belief, excess protein, especially if you stick to the high calorific diet, can turn into fat.

Также протеин может использоваться в качестве источника энергии. Also, protein can be used as an energy source. Это утверждение особенно верно для аминокислот с разветвленными боковыми цепочками (БЦАА). This is especially true for amino acids with branched side chains (BTSAA). Одной из главных причин приема спортсменами этой добавки является стремление поднять уровень энергии . One of the main reasons for taking supplements is that athletes striving to raise the level of energy.

Фактически же все аминокислоты являются участницами своеобразного “круговорота протеина”, который включает в себя как анаболические процессы (синтез мышечной ткани), так и катаболические (распад). In fact, all amino acids are party to a kind of "cycle protein, which includes both anabolic processes (the synthesis of muscle tissue) and catabolic (breakdown).

Аминокислоты видов D и L Amino acids of D and L

Каждая аминокислота существует в двух формах: D и L. Each amino acid exists in two forms: D and L. Эти формы химически идентичны, однако имеют структурные различия, которые заключаются в том, что одна форма является зеркальным отражением другой. These forms are chemically identical, but have structural differences, which lies in the fact that one form is a mirror image of another. Характерно, что белковые цепочки не могут образовываться из комбинации D и L форм - почти каждая молекула протеина в нашем теле производится исключительно из L формы. Characteristically, the protein chain can not be formed from the combination of D and L forms - almost every molecule of protein in our body is made entirely of L forms. В то же время D формы, как натуральные, так и синтетические, обладают некоторым терапевтическим эффектом. At the same time, the D form, as natural and synthetic, have some therapeutic effect.

Аминокислоты в свободной форме Amino acids in free form

Аминокислоты в свободной форме - это те аминокислоты, которые содержат очищенные или кристаллические аминокислоты. Amino acids in free form - it is those amino acids that contain purified or crystalline amino acids. Это аминокислоты, которые уже изначально переварены или расщеплены синтетическим путем. This amino acid, which is initially digested or split synthetically. Однако вопреки заявлениям некоторых экспертов, потребление аминокислот в свободной форме - не лучший вариант получения протеина, необходимого для строительства новой мышечной ткани и поддержания тела в здоровом состоянии. However, contrary to statements made by some experts, the consumption of amino acids in free form - not the best option of a protein needed for building new muscle tissue and keeping the body healthy. Тем не менее, в некоторых обстоятельствах эти аминокислоты могут быть полезны, скажем, для достижения так называемых “специфических эффектов ”. Nevertheless, in some circumstances, these amino acids may be useful, for example, to achieve the so-called "special effects". К примеру, некоторые аминокислоты, такие как триптофан и тирозин, оказывают прямое воздействие на нейротрансмиттеры. For example, some amino acids such as tryptophan and tyrosine, have a direct impact on neurotransmitters. Потребление таких аминокислот в свободной форме, как глютамин и аргинин, способствуют повышению выработки гормона роста. Consumption of amino acids in free form as glutamine and arginine, enhance the development of growth hormone.

В следующий раз мы пройдемся по отдельным аминокислотам и выясним, что они собой представляют и как работают. The next time we go through the individual amino acids and find out what they are and how they work.
Автор: Инесса Оливка Author: Ines Olive


Пожалуйста, оцените эту статью. Please rate this article. Ваше мнение очень важно для нас (1 - очень плохо, 5 - отлично) Your opinion is very important to us (1 - very bad, 5 - excellent)
<< Предыдущая статья <<Previous article Рубрика Здоровье Category Health Следующая статья >> Next article>>

Свежие статьи в рубрике «Здоровье»: Новый взгляд на природу боли , Чувствительная кожа лица. Fresh articles in the category "Health": A new look at the nature of pain, sensitive facial skin. Как за ней ухаживать , Маленькие секреты большой кулинарии - 2 , Искусство жить. How to take care of it, little secrets great cooking - 2, The Art of Living. Часть 2 , Оранжевая красавица , Как правильно выбрать ароматические продукты , Секреты женского здоровья , Пять лучших «С», или Как пережить зиму , Маленькие секреты большой кулинарии , Клептомания – хобби, болезнь или преступление? Part 2, The Orange Beauty, How to choose the aromatic products, Secrets of Women's Health, Five Best "C", or How to survive the winter, little secrets great cooking, Kleptomania - Hobbies, illness or crime?


 


 



Женский журнал pani.kiev.ua: статьи, рецепты, сонник, гороскоп, женские журналы, сайты для женщин...


© 2004-2024
Irreplaceable amino acids|Женский журнал. Статьи, рецепты, сонник, гороскоп, женские, журналы, женские сайты, красота, женское здоровье, мода.
Journal of the modern woman Pani.kiev.ua ,
reprint of materials allowed only with the immediate link to / at mandatory notification editorial on e-mail.
Editor project
For general and administrative questions, please contact