Женский журнал pani.kiev.ua: статьи, рецепты, сонник, гороскоп, женские журналы, сайты для женщин...
Новости | Статьи | Рецепты | Сонник | Гороскоп | Журналы | Фотогалереи | Книги | Рукоделие Задай вопрос специалисту | Аэробика и фитнес | Диеты и похудение |    

English Italian French German Turkish Polish Japanese Hebrew Spanish Chinese Arabic Ukrainian Russian

Почитай!
Мода
Красота&Стиль
Парфюмерия и косметика
Карьера
Здоровье
Беременность, роды, воспитание детей
Йога
Психология
Истории из жизни
Интим
Мой дом и интерьер
Авто на шпильках
Мужчинам на заметку
Отдых
Куклы
В мире цветов
Дача, сад, огород
Праздники. История, традиции, поздравления
Чудеса своими руками
Магия, гадания, непознанное
В стране сновидений
Гороскоп
Астрологический прогноз на неделю
Литературная гостиная
Притчи и сказки
Колонка кинокритика
Разделы
Новости (архив)
В стране и мире
Кулинарный эксклюзив
Сонник
Рукоделие
Консультации
Аэробика и фитнес
Диеты и похудение
Женские журналы
Фотогалереи
Наши опросы





 





Мікрохвильова і навколо неї. Частина 1. Що таке «мікрохвилі» Библиотека : Мой дом и интерьер Бібліотека: Мій будинок і інтер'єр

Микроволновка и вокруг неё. Мікрохвильова і навколо неї. Часть 1. Частина 1. Что такое «микроволны» Що таке «мікрохвилі»

Говоря «микроволновка», мы, судя по всему, имеем в виду какие-то очень маленькие, прямо-таки микроскопические, волны. Говорячи «мікрохвильовка», ми, судячи з усього, маємо на увазі якісь дуже маленькі, прямо-таки мікроскопічні, хвилі. А что это за волны такие? А що це за хвилі такі? И почему «микро»? І чому «мікро»?

RORER advertising network
Речь идёт о сверхвысокочастотных электромагнитных колебаниях строго фиксированной частоты – 2,42 гигагерца. Мова йде про надвисокочастотних електромагнітних коливаннях строго фіксованого частоти - 2,42 гігагерца. Длина этих волн очень невелика (отсюда и название «микро»), а частота, наоборот, велика. Довжина цих хвиль дуже невелика (звідси і назва «мікро»), а частота, навпаки, велика. Отсюда и второе название - СВЧ, или волны «сверхвысокой частоты». Звідси і друга назва - СВЧ, або хвилі «надвисокої частоти». Генератором этих колебаний в микроволновой печи является вакуумный прибор магнетрон . Генератором цих коливань в мікрохвильовій печі є вакуумний прилад магнетрон. Это основной узел микроволновки. Це основний вузол мікрохвильової печі. Поток излучения по специальному каналу-волноводу поступает вовнутрь камеры печи и воздействует на органические вещества, т.е. Потік випромінювання по спеціальному каналу-хвилеводу надходить всередину камери печі і впливає на органічні речовини, тобто на приготовляемую в СВЧ-печи пищу. на що готуються у мікрохвильовій печі їжу.

Что происходит внутри печи? Що відбувається всередині печі? Отчего продукты разогреваются? СВЧ-излучение проникает в толщу органических тканей и заставляет молекулы (как известно, в органических веществах не связанные кристаллической решёткой) свободно и хаотично колебаться, опять же, с высокой частотой. Чому продукти розігріваються? НВЧ-випромінювання проникає в товщу органічних тканин і змушує молекули (як відомо, в органічних речовинах не пов'язані кристалічними гратами) вільно і хаотично коливатися, знову ж таки, з високою частотою. В результате молекулы взаимодействуют друг с другом или, говоря проще, сталкиваются. У результаті молекули взаємодіють один з одним або, кажучи простіше, стикаються. При этом выделяется большое количество тепла. При цьому виділяється велика кількість тепла. Это тепло и используется для тепловой обработки продуктов. Це тепло і використовується для теплової обробки продуктів. Всё достаточно просто. Все досить просто.

Чтобы пища прогревалась в печи равномерно, внутри микроволновки установлены круглый вращающийся поддон и специальный вентилятор . Щоб їжа прогрівалася в печі рівномірно, всередині мікрохвильовки встановлені круглий обертається піддон і спеціальний вентилятор. Вентилятор гоняет по внутренней полости горячий воздух, а вращающийся поддон поворачивает блюдо, обеспечивая равномерное воздействие потока волн на приготовляемую пищу. Вентилятор ганяє по внутрішній порожнині гаряче повітря, а обертовий піддон повертає блюдо, забезпечуючи рівномірний вплив потоку хвиль на готують їжу. Кроме того, в любой микроволновке есть лампа подсветки – чтобы мы видели, что происходит внутри печи, и целый набор защитных и регулировочных устройств. Крім того, в будь-якій мікрохвильовці є лампа підсвічування - щоб ми бачили, що відбувається всередині печі, і цілий набір захисних і регулювальних пристроїв.

Если присмотреться к стеклу дверцы печи, можно заметить какую-то сетку, прикрывающую это стекло изнутри. Якщо придивитися до скла дверцят печі, можна помітити якусь сітку, що прикриває це скло зсередини. Это защитный экран - специальное металлизированное покрытие, препятствующее выходу микроволн наружу. Це захисний екран - спеціальне металізоване покриття, що перешкоджає виходу мікрохвиль назовні. Сама дверца снабжена надёжным уплотнителем. Сама дверцята забезпечена надійним уплотнителем. Поток микроволн распространяется только во внутренней полости СВЧ-печи. Потік мікрохвиль поширюється тільки у внутрішній порожнині мікрохвильові печі. Он надёжно изолирован от внешней среды металлическими стенками нагревательной камеры печи. Він надійно ізольований від зовнішнього середовища металевими стінками нагрівальної камери печі.

Но у микроволн есть одна потенциально опасная особенность, которую можно условно назвать «текучестью». Але у мікрохвиль є один потенційно небезпечна особливість, яку можна умовно назвати «плинністю». Если в уплотнитель дверцы засунуть тряпку и во время работы печи прикоснуться к ней, можно получить ощутимый ожог . Якщо в ущільнювач дверцят засунути ганчірку і під час роботи печі доторкнутися до неї, можна отримати відчутний опік. Правда, большинство печей в этом случае просто не включатся, но внимательность всё же не помешает. Щоправда, більшість печей в цьому випадку просто не включаться, але уважність все ж таки не завадить.

Если мы никогда прежде не пользовались СВЧ-печью, то при её покупке можем ожидать от неё сверхъестественной скорости нагрева и универсального применения. Якщо ми ніколи раніше не користувалися СВЧ-піччю, то при її покупці можемо очікувати від неї надприродною швидкістю нагріву і універсального застосування. Ни того, ни другого не происходит в силу особенностей воздействия микроволн на органику и устройства самой печи. Ні того, ні іншого не відбувається через особливості впливу мікрохвиль на органіку і пристрою самої печі.

Микроволны распространяются на очень небольшое расстояние и быстро затухают под воздействием внешней среды. Мікрохвилі поширюються на дуже невелику відстань і швидко загасають під впливом зовнішнього середовища. В толщу продукта они проникают совсем неглубоко. У товщу продукту вони проникають зовсім неглибоко. В изделия из теста, к примеру, не более чем на 2 см, а в толщу мяса – всего на 13 мм. У вироби з тіста, наприклад, не більше ніж на 2 см, а в товщу м'яса - усього на 13 мм. Процесс приготовления происходит не за счёт проникания микроволн глубоко в толщу продукта, а путём разогрева поверхностного слоя. Процес приготування відбувається не за рахунок проникнення мікрохвиль глибоко в товщу продукту, а шляхом розігріву поверхневого шару. То есть, микроволны разогревают верхний слой органики, а внутренние слои разогреваются лишь вот этим разогретым верхним слоем (как если бы мы положили вплотную к тёплому предмету холодный, и он от этого остаточного тепла тоже нагрелся). Тобто, мікрохвилі розігрівають верхній шар органіки, а внутрішні шари розігріваються лише ось цим розігрітим верхнім шаром (як якби ми поклали впритул до теплого предмету холодний, і він від цього залишкового тепла теж нагрівся).

Отсюда можно сделать простой вывод – процесс приготовления во время воздействия на блюдо СВЧ-волн только начинается. Звідси можна зробити простий висновок - процес приготування під час впливу на блюдо НВЧ-хвиль тільки починається. И блюдо продолжает готовиться даже тогда, когда мы вынимаем его из печи. І страва продовжує готуватися навіть тоді, коли ми виймаємо його з печі. Надо иметь это в виду и, соответственно, корректировать время приготовления. Треба мати це на увазі і, відповідно, коригувати час приготування.

Неглубокое проникновение СВЧ-волн и быстрый разогрев поверхностного слоя приводят к тому, что, стараясь добиться быстрой разморозки того или иного продукта, мы получаем совершенно непригодный для приготовления полуфабрикат . Неглибоке проникнення НВЧ-хвиль і швидкий розігрів поверхневого шару призводять до того, що, намагаючись домогтися швидкої разморозки того чи іншого продукту, ми отримуємо абсолютно непридатний для приготування напівфабрикат. Снаружи наша несчастная курица окажется почти варёной, а внутри - абсолютно ледяной. Зовні наша нещасна курка виявиться майже вареної, а всередині - абсолютно крижаний.

Поэтому при размораживании полуфабрикатов надо точно устанавливать время разогрева и ни в коем случае не торопиться. Тому при розморожування напівфабрикатів треба точно встановлювати час розігріву і ні в якому разі не поспішати. Сразу скажем – даже в простейших печах обязательно есть регуляторы времени и степени разогрева. Відразу скажемо - навіть у найпростіших печах обов'язково є регулятори часу і ступеня розігріву. Их комбинацией мы и выставляем рабочие режимы. Їх комбінацією ми і виставляємо робочі режими. Ну а у печей подороже (их, кстати, и есть смысл приобретать прежде всего) обязательно имеется целый набор программных режимов – и для разогрева замороженных продуктов, и для неспешного приготовления различных блюд, и для кипячения чашки воды (для чая или растворимого кофе). Ну а у печей дорожчий (їх, до речі, і є сенс купувати насамперед) обов'язково є цілий набір програмних режимів - і для розігріву заморожених продуктів, і для неспішного приготування різних страв, і для кип'ятіння чашки води (для чаю або розчинної кави).

И печь, и гриль І піч, і гриль

Микроволновая печь - удобный, но вовсе не универсальный инструмент. Мікрохвильова піч - зручний, але зовсім не універсальний інструмент. Обычной плиты и даже духовки она не заменит. Звичайною плити і навіть духовки вона не замінить. Это лишь дополнение к стандартному набору кухонных приборов, но не более того. Це лише додаток до стандартного набору кухонних приладів, але не більше того. Но и не менее! Але й не менше! Стоит лишь задуматься, что чаще всего мы делаем на кухне? Варто лише задуматися, що частіше за все ми робимо на кухні? Варим, жарим, парим? Варимо, смажимо, парім? Да, конечно, но всё же гораздо чаще – разогреваем готовые блюда. Так, звичайно, але все-таки найчастіше - розігріваємо готові страви. И здесь конкурентов у СВЧ-печи попросту нет. І тут конкурентів у мікрохвильові печі просто немає.

В СВЧ можно быстро разогреть любое готовое блюдо. Главное – правильно расположить его на тарелке. У СВЧ можна швидко розігріти будь-який готову страву. Головне - правильно розташувати його на тарілці. Большой кусок мяса , к примеру, так и останется холодным внутри, а картофельное пюре окажется слишком горячим, если мы всё это положим в одну посуду и станем разогревать одновременно. Великий шматок м'яса, наприклад, так і залишиться холодним всередині, а картопляне пюре виявиться занадто гарячим, якщо ми все це покладемо в одну посуду і станемо розігрівати одночасно.

В СВЧ-печи удобно и достаточно быстро можно разморозить полуфабрикаты. В ней можно довести до готовности пиццу, пирожки, даже сварить пельмени. У мікрохвильові печі зручно і досить швидко можна розморозити напівфабрикати. У ній можна довести до готовності піцу, пиріжки, навіть зварити пельмені. Любите порционные блюда в глиняных горшочках? Любите порційні страви в глиняних горщиках? Можно поэкспериментировать с микроволновкой – результат может оказаться весьма любопытным. Можна поекспериментувати з мікрохвильовкою - результат може виявитися досить цікавим.

А что печи не под силу в принципе? Любая жарка, при которой мы хотим получить поджаристую корочку. А що печі не під силу в принципі? Будь-яка жарка, при якій ми хочемо отримати піджареної корочку. Например, горшочки готовить в микроволновке надо так же, как и в духовом шкафу. Наприклад, горщики готувати в мікрохвильовці треба так само, як і в духовці. То есть до полуготовности поджарить мясо, а потом довести его до готовности вместе с овощами уже в горшке. Тобто до напівготовності підсмажити м'ясо, а потім довести його до готовності разом з овочами вже в горщику. Но всё равно блюдо получится мягче, с не очень выраженным вкусом (нечто среднее между приготовленным на пару и варёным). Але все одно блюдо вийде м'якшим, з не дуже вираженим смаком (щось середнє між приготованим на пару і вареним). И в этом тоже есть своя прелесть. І в цьому теж є своя принадність.

Получить золотистую корочку позволит СВЧ-печь со встроенным грилем . Отримати золотисту корочку дозволить мікрохвильова піч з вбудованим грилем. Более того, встроенный гриль расширяет функциональность микроволновой печи, превращая её в небольшую, но очень удобную духовку. Більш того, вбудований гриль розширює функціональність мікрохвильової печі, перетворюючи її в невелику, але дуже зручну духовку.

Гриль – это пара ТЭНов, разогревающих пищу инфракрасным излучением. Гриль - це пара ТЕНів, розігріваючих їжу інфрачервоним випромінюванням. Но в СВЧ-печи есть ещё магнетрон, который позволит обработать мясо (а речь, прежде всего, о мясных и рыбных блюдах) после того, как на его поверхности появится корочка, препятствующая выходу пара изнутри тушки. Але у мікрохвильовій печі є ще магнетрон, який дозволить обробити м'ясо (а мова, перш за все, про м'ясних і рибних стравах) після того, як на його поверхні з'явиться корочка, що перешкоджає виходу пари зсередини тушки. В результате получим нежнейшую курочку с аппетитной корочкой. В результаті отримаємо ніжну курочку з апетитною скоринкою.

И это ещё не всё. І це ще не все. Не будем забывать, что внутри печи работают эффективная система активной циркуляции горячего воздуха и поворотный круглый стол. Не будемо забувати, що всередині печі працюють ефективна система активної циркуляції гарячого повітря і поворотний круглий стіл. То есть, блюдо получится зажаренным и пропаренным равномерно, аккуратно и очень эффективно. Тобто, блюдо вийде засмажені і пропареним рівномірно, акуратно і дуже ефективно. Надо лишь набраться терпения и не спешить с приготовлением. Треба лише набратися терпіння і не поспішати з приготуванням.

В принципе, микроволновку с грилем уже можно назвать универсальной печью для приготовления любого вида блюд. У принципі, мікрохвильову піч з грилем вже можна назвати універсальною піччю для приготування будь-якого виду страв. Во всяком случае, она очень удачно дополняет «большую» духовку и плиту. В усякому разі, вона дуже вдало доповнює «велику» духовку і плиту. Главное – знать нехитрые правила обращения с СВЧ-печью и не бояться экспериментировать. Головне - знати нехитрі правила поводження з СВЧ-піччю і не боятися експериментувати.

Для СВЧ-печи существует множество любопытных рецептов приготовления блюд. Многие из них не просто полезны и быстры в приготовлении, они ещё и восхитительны по вкусу. Для мікрохвильові печі існує безліч цікавих рецептів приготування страв. Багато хто з них не просто корисні і швидкі у приготуванні, вони ще й чудові на смак. Основным инструментом приготовления блюд в микроволновой печи является пар, выделяемый разогреваемыми продуктами. Основним інструментом приготування страв в мікрохвильовій печі є пар, що виділяється розігрівати продукти. А блюда на пару – это самые нежные, самые тонкие по вкусу блюда. А страви на пару - це найніжніші, найтонші на смак страви. Кто станет с этим спорить? Хто стане з цим сперечатися?

Однако микроволновая печь, даже с грилем, не заменит духовки, если мы попытаемся в ней что-нибудь испечь из теста. Вместо пышного ароматного пирога мы, скорее всего, получим сухое ломкое изделие. Однак мікрохвильова піч, навіть з грилем, не замінить духовки, якщо ми спробуємо в ній щось спекти з тіста. Замість пишного ароматного пирога ми, швидше за все, отримаємо сухе ламке виріб. Хрустящее, может, даже очень вкусное. Хрустящее, може, навіть дуже смачне. Но это не совсем то, что мы ожидаем, верно? Але це не зовсім те, що ми очікуємо, вірно?

Можно провести простой (и вкусный) эксперимент. Можна провести простий (і смачний) експеримент. Возьмём в магазине две пиццы – два полуфабриката, которые надо довести до готовности самостоятельно. Візьмемо в магазині дві піци - два напівфабрикату, які треба довести до готовності самостійно. Первую поместим на противень в духовку, вторую – в СВЧ-печь. Першу помістимо на деко в духовку, друга - в мікрохвильова піч. Доведём до готовности и попробуем. Доведемо до готовності і спробуємо. Первая, из духовки, пицца как пицца. Перша, з духовки, піца як піца. Пышная, очень вкусная. Пишна, дуже смачна.

Вторая… тоже очень вкусная. Друга ... теж дуже смачна. Сыр оплавился, колбаска разогрелась, грибочки так и истекают соком… Но тесто ломкое и хрустящее. Сир оплавілся, ковбаска розігрілася, грибочки так і закінчуються соком ... Але тісто ламке і хрустке. Оно подсохло, а не пропарилось. Воно підсохли, а не пропарити. Без некоторых ухищрений это почти неизбежно. Без деяких хитрощів це майже неминуче. Но разве скажешь, что мы испортили микроволновкой пиццу? Але хіба скажеш, що ми зіпсували мікрохвильовкою піцу? Вкусная же штука. Смачна ж штука. Весьма оригинальная. Вельми оригінальна.

Далее... В СВЧ-печи не испечёшь торт и не сваришь сосиски , не повредив их (осторожно, в плотной оболочке сосиски в микроволновке могут взрываться, как петарды). Далі ... У мікрохвильові печі не спечеш торт і не звариш сосиски, не пошкодивши їх (обережно, в щільній оболонці сосиски в мікрохвильовці можуть вибухнути, як петарди). Аккуратно вылепленные пельмени и вареники в СВЧ-печи могут развалиться (с магазинными этого почему-то не происходит), а яйца вообще никак, ни коим образом в ней не приготовишь. Акуратно виліплені пельмені та вареники у мікрохвильовій печі можуть розвалитися (з магазинними цього чомусь не відбувається), а яйця взагалі ніяк, жодним чином в ній не приготуєш.

Но разве это ограничения? Але хіба це обмеження? Так, мелочи. Так, дрібниці. О настоящих ограничениях поговорим чуть позже. Про справжні обмеження поговоримо трохи пізніше.
Автор: Николай Надеждин Автор: Микола Надеждін


Пожалуйста, оцените эту статью. Будь ласка, оцініть цю статтю. Ваше мнение очень важно для нас (1 - очень плохо, 5 - отлично) Ваша думка дуже важлива для нас (1 - дуже погано, 5 - відмінно)
<< Предыдущая статья <<Попередня стаття Рубрика Мой дом и интерьер Рубрика Мій будинок і інтер'єр Следующая статья >> Наступна стаття>>

Свежие статьи в рубрике «Мой дом и интерьер»: Вы и ваш интерьер , Пока гром не грянет, мужик не перекрестится, или 10 запасных вещей, которые всегда должны быть дома , Первый блин комом, зато следующий что надо! Нові статті у рубриці «Мій будинок і інтер'єр»: Ви і ваш інтер'єр, Поки грім не вдарить, мужик не перехреститься, або 10 запасних речей, які завжди повинні бути вдома, Перший млинець комом, зате наступний що треба! (народная мудрость) , Просто утюг , Пылесосы. (народна мудрість), Просто праска, Полісся. Часть 3. Частина 3. Стою и чищу , Дела чайные , Электрокамины и водонагреватели , Пылесосы. Стою і чищу, Справи чайні, Електрокаміни і водонагрівачі, Полісся. Часть 2. Частина 2. Такие разные и… одинаковые , Пылесосы. Такі різні і ... однакові, Полісся. Часть 1. Частина 1. Родом из Америки и Европы , Наука заваривать чай Родом з Америки і Європи, Наука заварювати чай





 


Женский журнал pani.kiev.ua: статьи, рецепты, сонник, гороскоп, женские журналы, сайты для женщин...


© 2004-2024
Бистрие торти|найпростiшi рецепти пiци|бистрі торти|рецепти піци для свч|піца в мікрохвильовій печі|як готувати піцу в мікрохвильові печі|бистрие блюда|піца в дома|бистрі страви в мікрохвильовці|торти в мікрохвильовій печі|піца бистрого приготування|рецепти бистрого приготування|торти бистрого приготуваня|страви в мікрохвильовці|торти в мікрохвильовці|рецепті бистрих тортів|бистрие рецепти|бистрие страви|бистри страви|бисрие блюда|бистриэ торти|блюда бистрие рецепт|бистрі і лехкі торти|бистрие легкие торти|Женский журнал. Статьи, рецепты, сонник, гороскоп, женские, журналы, женские сайты, красота, женс
Журнал современной женщины Pani.kiev.ua,
Перепечатка материалов разрешена только с непосредственной ссылкой на / при обязательном уведомлении редакции по e-mail.  
Главный редактор проекта
По общим и административным вопросам обращайтесь