Женский журнал pani.kiev.ua: статьи, рецепты, сонник, гороскоп, женские журналы, сайты для женщин...
News | Articles | Recipes | Dream book | Daily Horoscope | Magazines | Galleries | Books | Needlework | Ask an Expert | Aerobics and Fitness | Diets and weight loss |

English Italian French German Turkish Polish Japanese Hebrew Spanish Chinese Arabic Ukrainian Russian

 Honor!
Fashion
 Beauty & Style
 Perfumes and cosmetics
 Career Center
 Health
 Pregnancy, childbirth, parenting
 Yoga
 Psychology
 Stories of life
 Adult
 My house and interior
Cars for stiletto
 Men's Tips
 Holidays
 Dolls
 In the world of colors
 Cottage, garden, vegetable garden
Holidays. History, tradition, greetings
Wonders of his hands
 Magic, divination, paranormal
In a country of dreams
 Daily Horoscope
  Astrological forecast for the week
  Literary room
  Proverbs and tales
 Column film criticism
 Sections
News (archive)
In the country and the world
Culinary exclusive
Dream book
Needlework
Consultation
Aerobics and fitness
Diets and weight loss
Women's magazines
Galleries
Our polls





 





O Kawon Библиотека : Здоровье Biblioteka: Zdrowie

Про арбуз O Kawon

Родина его - Южная Африка. Jego ojczyzny - Republiki Południowej Afryki. В Россию арбузы вплоть до конца XVII века привозили из-за границы как заморское лакомство. W arbuzów Rosji do końca XVII wieku sprowadzonych z zagranicy jako przysmak za granicą. Сырыми их тогда не ели, а долго вымачивали дольки и варили с перцем и острыми пряностями. RAW ich wtedy nie jeść, długie plastry namoczone i gotowane z papryką i ostrych przypraw.

Sieci reklamowej Rorer

С момента посадки арбуза до полного созревания проходит не менее 50 дней. Od arbuz sadzenia do pełnej dojrzałości trwa co najmniej 50 dni. Если мы собираем арбузы со своей бахчи, то должны знать, что поверхность коры арбуза обычно гладкая, однако довольно часто встречаются сегментированные плоды. Jeśli będziemy zbierać arbuzy z ich plantacji, powinni oni wiedzieć, że na powierzchni kory arbuza jest zazwyczaj gładka, ale dość często podzielonych owoców. Толщина коры различна и зависит от сорта, почвы и способа выращивания. Grubość skorupy zmienia się i zależy od odmiany, gleby i sposobu uprawy. Встречаются сорта как с очень тонкой, так и с очень толстой корой. Istnieją odmiany zarówno bardzo cienka i kora bardzo gruby. У плодов большинства сортов толщина коры составляет 1-1,5 см. У тонкокорых сортов толщина коры плода - 0,5 см, у толстокорых - до 1-2,5 см. Толстокорые плоды лучше транспортируются и хранятся. W większości odmian owoców skorupa grubości 1-1,5 cm tonkokoryh odmian mają grubą korę owoców - 0,5 cm, y tolstokoryh - do 1-2,5 Tolstokorye oglądać owoce lepiej transportowane i przechowywane. Окраска плодов очень разнообразна. Kolor owoców jest bardzo zróżnicowany. Мякоть арбузов красная, оранжевая или желтая. Flesh arbuz czerwony, pomarańczowy lub żółty. Лyчший показатель зрелости - это равномерная окраска арбуза, в том числе там, где он соприкасался с землей. Najlepszym wskaźnikiem dojrzałości - jest to jednolity kolor arbuza, w tym, gdzie zetknął się z podłożem. Арбузы должны быть блестящими. Arbuzy powinny być błyszczące. Нельзя оставлять арбузы на солнце или там, где они могут получить солнечный ожог. Nie można zostawić melonów na słońcu lub gdzie mogą uzyskać opalania. Плоды следует убирать вручную, очень аккуратно, т.к они могут побиться. Owoce powinny być czyste ręcznie, bardzo ostrożnie, ponieważ mogą one poprawione zakład.


Как правильно выбрать арбуз? Прежде всего, следует знать: 1. Jak wybrać arbuza? "Przede wszystkim, powinieneś wiedzieć: 1. Настоящий арбуз должен быть крупным. Powinno to być duży arbuz. 2. 2. Чем крупнее и легче арбуз, тем он спелее. Im większy i łatwiejszy arbuz, więc nadszedł. 3. 3. Арбуз должен резонировать при постукивании по кожуре. Arbuz powinny budzą, gdy dotknięty obiekt na skórze. 4. 4. Светлое пятнышко, на котором лежал арбуз, должно быть темно-оранжевого цвета . Bright miejscu, w którym nie było arbuz powinien być ciemny kolor pomarańczowy. 5. 5. Хвостик и переход от хвостика к арбузу должны быть высохшими. Ogon i przejścia od ogona do arbuzów muszą zostać osuszone. 6. 6. Корку спелого арбуза сложно проткнуть пальцем. Korku dojrzałego arbuza trudno przebić palcem. 7. 7. Цвет корки арбуза должен быть контрастным и ярким. Arbuz skórki kolor powinien być kontrastowe i jasne.


В пищу используются мякоть и корки арбуза. Używane w miąższu żywności i skórce arbuza. Они содержат воду, клетчатку, сахарозу, фруктозу, мальтозу, глюкозу, соли калия, железа, кальция, магния, марганца, никеля, витамины С, В1, В2, РР, каротин, фолиевую кислоту, холин, пектиновые вещества. Zawierają one wody, błonnika, sacharoza, fruktoza, maltoza, glukoza, potasu, żelaza, wapnia, magnezu, manganu, niklu, witaminy C, B1, B2, PP, karoten, kwas foliowy, cholinę, substancje pektyny. Арбуз применяют как мочегонное средство при лечении циститов, мочекаменной болезни, пиелонефритов, как легкое желчегонное при болезнях печени и желчного пузыря, а также при анемии, артритах, подагре. Arbuz jest wykorzystywany jako moczopędny w leczeniu zapalenia pęcherza moczowego, kamicy układu moczowego, odmiedniczkowe zapalenie nerek, jak światło choleretic w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego, a także anemia, zapalenie stawów, dna moczanowa. Арбуз способствует выведению холестерина из организма, поэтому он рекомендуется при атеросклерозе. Arbuz wspomaga usuwanie cholesterolu z organizmu, więc jest zalecane w miażdżycy. Так как в арбузе много фруктозы, его можно употреблять при сахарном диабете. Ponieważ dużo arbuza fruktozy, może on być stosowany u pacjentów z cukrzycą. При заболеваниях почек, мочевого пузыря рекомендуется съедать 2 кг арбуза в день. W chorobach nerek, pęcherza, zaleca się zjeść 2 kg arbuza dni.


Кожуру арбуза можно хранить долгое время . Skórka arbuza można przechowywać przez długi czas. Для этого срезают поверхностный (зеленый) слой, высушивают его и измельчают. Aby zrobić to, powierzchni przekroju (zielony) warstwa jest suszony i sproszkowany. Принимают этот порошок по 1 столовой ложке 2 раза в день до еды, запивая водой. Weź to proszek i 1 łyżka stołowa 2 razy dziennie przed posiłkami, popijając wodą. Чтобы сохранить арбуз свежим и прохладным в жаркий летний день, положите его в холодный ручей. Aby arbuzy świeże i chłodne w gorące letnie dni, umieścić go w chłodnym strumieniu. Если ручей слишком мелкий и вам не удается окунуть арбуз полностью или по половинкам, накройте верхушку арбуза мокрым полотенцем. Jeżeli strumień jest zbyt płytkie i nie można go zanurzyć całego arbuza lub połówki, zakrywać górnej części arbuza z mokrych ręczników. Это поможет хорошо охладить плод. Pomoże to cool owoców dobrze. Если арбуз не слишком сладкий, вырежьте мякоть и положите ее на холод. Jeśli arbuz nie jest zbyt słodkie, krojone mięso i umieścić ją w chłodzie. Добавьте немного сахара и белого вина - это охладит мякоть и сделает ее вкус более изысканным. Dodać trochę cukru i białego wina - będzie cool ciała i uczynić go bardziej wyrafinowany smak.


Приготовим десерт из арбуза: Przygotowanie deser arbuza:


Варенье из арбузных корок. Из 1 кг арбузных корок снять верхний слой, оставив зеленую мякоть. Nektar z łupiny arbuza. Od 1 kg z łupiny arbuza usunąć wierzchnią warstwę, pozostawiając zielonej masy. Порезать мякоть на тонкие кусочки (любой формы - на ваше усмотрение) и слегка отварить в воде. Cut ciało na cienkie plasterki (w dowolnej formie - w swoim uznania) i gotujemy w wodzie lekko. Воду отцедить, а корки положить в сироп, сделанный из 1,5 кг сахара и 2 стаканов воды, и варить до прозрачности. В конце варки добавить 2 г лимонной кислоты, от которой варенье приобретает изумрудный цвет. Kanalizacyjnych, obrać i umieścić w syropie wykonane z 1,5 kg cukru i 2 szklanki wody i gotować, aż przezroczyste. Pod koniec gotowania dodać 2 g kwasu cytrynowego i zacięcie się szmaragdowy kolor zielony.


Арбузный компот с виноградом. Порезать 1 маленький арбуз на четвертинки, вырезать мякоть, очистить от косточек и порезать на кубики . Kompot Kawon z winogron. Chop 1 mały arbuz w kwartale, w kawałkach mięsa, usuń nasiona i pokroić w kostkę. Положить в салатницу с 250 г красного винограда, порезанного на половинки. Umieść w salaterce z 250 g czerwonych winogron, krojone na pół. Соединить сок 1 лимона, 2 ст. Połączyć sok z 1 cytryny, 2 łyżki. ложки меда и 3-4 ст. Łyżeczka miodu i 3-4 art. ложки апельсинового ликера. łyżki likieru pomarańczowego. Залить соусом фрукты, оставить на 1 час, периодически помешивая. Przykryć sos, owoce, pozostawić na 1 godziny, mieszając od czasu do czasu. Разложить салат по тарелкам, полив сверху соусом и украсив мятой. Rozprzestrzeniać sałatki na talerze, top sosie pojenia i udekorować mięty.


Замороженная арбузная «Маргарита». Положить 500 г мякоти арбуза в пакете в морозилку и оставить, как минимум, на 2 часа. Frozen Watermelon "Margarita." Put 500 g masy w opakowaniu w zamrażarce i pozostawić co najmniej 2 godziny. Затем взбить его в блендере с 3 ст. Następnie pokazał go w mikserze z 3 łyżki. ложками сока лайма, 120 мл текилы, 60 мл апельсинового ликера и 2 чашками льда. łyżki sok z limonki, 120 ml tequili, 60 ml likieru pomarańczowego i 2 szklanki lodu. Украсить бокал гирляндой из цедры лайма или кусочком арбуза и сразу же подавать. Udekorować szkła wianek suszonych skórek wapna lub kawałek arbuza i służyć natychmiast.


Автор: Антонина Autor: Antonina


Пожалуйста, оцените эту статью. Proszę ocenić ten artykuł. Ваше мнение очень важно для нас (1 - очень плохо, 5 - отлично) Twoja opinia jest dla nas bardzo ważne (1 - bardzo zła, 5 - doskonała)
<< Предыдущая статья <<Poprzedni artykuł Рубрика Здоровье Kategoria Zdrowie Следующая статья >> Następny artykuł>>

Свежие статьи в рубрике «Здоровье»: Новый взгляд на природу боли , Чувствительная кожа лица. Świeże artykuły w kategorii "Zdrowie": Nowe spojrzenie na charakter bólu, wrażliwej skóry twarzy. Как за ней ухаживать , Маленькие секреты большой кулинарии - 2 , Искусство жить. Jak dbać o to, małe tajemnice wielkiego gotowania - 2, The Art of Living. Часть 2 , Оранжевая красавица , Как правильно выбрать ароматические продукты , Секреты женского здоровья , Пять лучших «С», или Как пережить зиму , Маленькие секреты большой кулинарии , Клептомания – хобби, болезнь или преступление? Część 2, Orange Beauty, Jak wybrać aromatyczne produkty, Sekrety Zdrowia Kobiet, pięć najlepszych "C", czyli jak przetrwać zimy, trochę tajemnicy wielkiego gotowania, Kleptomania - Hobby, choroby lub przestępstwa?


 


 



Женский журнал pani.kiev.ua: статьи, рецепты, сонник, гороскоп, женские журналы, сайты для женщин...


© 2004-2024

Journal of the modern woman Pani.kiev.ua ,
reprint of materials allowed only with the immediate link to / at mandatory notification editorial on e-mail.
Editor project
For general and administrative questions, please contact